Wednesday, January 27, 2010

post 5 menit

.

bismillah hirrahmanirrahim..

salam ukhwah semua..
alhamdulillah masih menghirup lagi udara yang segar dan masih lagi meminjam nyawa dari NYA..
Syukur..

Sambil berjalan2 blog sahabat aku terpana satu ayat..Tidak diketahui dari blog siapa. Main tangkap muat sahaja.

"Believe in something, without seeing it, and working hard in order to really see it!"

Oleh kerna saya dalam periode "membaik pulih iman" :D maka ayat2 tarbiyah yang dilihat membuat saya makin sensitip dan tersentak lalu menyedarkan diri bahwa saya berada di alam yang nyata! ALhamdulillah saya masih tidak dipinggirkan. HU2

kenapa saya suka ayat ini?

Ayat di atas menerangkan konsep akidah. Salah satu modul yang diperjuangkan oleh Rasulullah yang berkaitan dengan soal akidah. Tidak guna kalau kita islam, tidak guna kalau kita jaga aurat tapi kosep akidah tak "bolot" 100% . Sebab kuasa akidah~percaya memainkan elemen yang sangat penting dalam kerja dakwah. Kuasailah buku maza yakni oleh fathi yakan. Insyaallah anda mampu kuasai bab akidah. Kuasai bab ini menyebabkan perasaan anda didorong suatu perasaan yang amat tenang. Akidah melibatkan iman. If akidah mantap insyaallah iman akan sehat walafiat.

kalau saya ada masa terluang saya akan bahas kan lebih lanjut tentang ini. Masa amat pantas.
wassalam.


.

Friday, January 22, 2010

38 hari cuti

.

aku terkedu..dek kerna teguran seorang sahabat..
k.sau buat apa cuti tu..
"nothing"..jawabku
"ha??xkan satu pun xbizi.."
"bizi pun ada la juga tapi itu urusan family dan MARA.."jawabku
"join program x"?
"niat di hati nak join..tapi selalu membatalkan di saat akhir"jawabku
"lorh..naper xcakap..boley kita jumpa..bukan senang nak tggu org 2 free..nie pun baru habes progrm..boley la jumpa.."
"mungkin xsempatla..lusa nak flight.."jawabku

perbualan yang amat menggetar jiwaku...

"lama xdengar cerita..sehat?"
"alhamdulillah"
"nak tnyer..kali terakhir join program di malaysia bila?"
"lama gak..kali terakhir tahun lepas.."
"tahun lepas..?lama juga ya..cuti sem ni?"
aku terpana lagi sekali..tak mampu nak jawab dah~~


hati ku berkata.."di saat sahabatku berjuang menegakkan kalimah ALLAH..aku sedang bertungkus lumus membizikan urusan duniawi..hanya urusan duniawi...disaat sahabatku mencari masa untuk menghadiri program..aku mencari alasan untuk tidak menghadiri program..YA ALLAH..teramatlah hinanya aku..disaat sahabatku sedang berhujah dengan ilmu yang diselami..aku maseh terkial2 tuk mengingatkan kembali ilmu didadaku..ilmuku hanya sekadar barang..bila diperlukan aku menggunakannya..jika tidak aku hampir tidak mempedulikannya ..saat itu aku tersentak teramat sangat..aku amat malu dengan ajakannya..boleh ku kira berapa buah buku yang ku mampu khatamkan sepanjang cuti ini..aku sedih ya ALLAH..aku ketinggalan dalam mengutip mutiara ilmu..aku gagal mempraktikan apa yang ku pelajari sepanjang cuti nie..aku gagal..38 hari aku bercuti tanpa sesuatu..tanpa program yang manfaat..apa yang ku mampu kata kan..aku terkandas dalam memanfaatkan cuti ku..!!aku hanya berjihad dalam angan2 mimpi...hanya itu yang mampu ku katakan..aku xnak alasan lagi!!"

terima kasih sahabat atas teguran mu..aku terpana

terima kasih kepada semua sahabat kerna selalu mengingatkan diri ini..terima kasih bangunkan ku dari tidur yang nyenyak...

aku lebih banyak membahas pendapatku dari mendalami ilmu..."jangan taksub dengan pendapat sendiri"~kata sahabat yang tidak mungkin ku lupa

cuti terasa amat pendek kerna tidak dapat manfaatkan cuti sebaik mungkin...


.

Thursday, January 14, 2010

blog adek

.




untuk menghindari adek aku dr men FB..
so ak sokong dia wat blog..
usia bru 11 tahun..
mencari2 identiti sebnr..ceh~~
as penulis o novelist..
post yg adekku buat berdasarkan mindanya...
berdasarkan apa yang dipelajari..
atau berdasarkan akibat kene marah ngan mak..adep2..
pokok nya aku lebih suka orang buat blog dari buat FB...
sebb dari waste tyme cr kawan..
bek jelajah cr minda baru cari idea baru tuk cari post..
macam yg adekku buat..
satu post memakn masa berjam2..
asik edit jerk..pas2 baca..edit blik..padahal post cam krgn UPSR...
tp lagi better than org yang asik men FB 24 jam...
sokong n contohi adekku...byk blaja dr adek..~~
sebb asik kene bebel ngan dia...
FB waste tyme~dia ckp~...
tenet kan meluas..why must choose FB??~kata dia~


~budak suka merajuk..budak suka membodek..budak yang suka buat orang ketawa..budak yang suka buat saya marah n geram....~durrotun_nashihah~