Monday, February 27, 2012

AKU

sinar cahya sempat menjenguk di benak fikiranku
aku toleh ke kanan toleh ke kiri
kosong..
laju air mataku menuruni bumi..
cepat beistighfar..
aku sedar banyak kekhilafanku..
4 tahun..
satu tempoh yang cukup lama
cukup la kesedaran menjadi penebus dosaku
cukuplah keinsafan menjadi pengubat memori duka
aku ingat kuat
menempuh alam dakwah yang sebenar
bulan bintang doakan aku
cukuplah hanya sinaran yang menemani aku saat aku kedukaan
cukuplah..ALLAH dan RASUL menjadi alasan untuk aku istiqamah dijalannya..

~qamarunnajmi~
28 feb 2012
setia budi medan

Sunday, February 26, 2012

kalau diizinkan ALLAH



bismillah..

Kalau diizinkan ALLAH, saya mahu bermuhajadah dijalan DAKWAH sampai saya mati. Syahid. Itula impian saya. Bila saya melihat Zaid bin Harithah,Jaafar bin Abi talib, Bara' bin malik kecintaan mereka pada mati syahid sangat membakar semangat saya. Dan islam itu pasti akan tertegak juga suatu hari. Siapa yang menegakkan dan bila itu tidak menjadi persoalannya. Yang penting usaha kita sebagai orang yang menyaksikannya (syahadatul haq) dalam menyambung rantai peerjuangan Rasulullah. Dan saya suka ayat quran 2:143 bila membicara pasal syahadatul haq.

Saya tak ingat hadith mana yang menyentuh pasal kemenangan umat islam suatu hari nanti. "Islam itu akan menang diatas seluruh agama yang lain............"

Semua orang ingin bergitu . "Aku ingin dakwah sampai mati. Aku ingin menegakkan amar maaruf nahi mungkar". Dan saya pun pernah bermonolog dalam hati seperti itu"dan saya pun ingin juga seperti anda". Pernah saya lebih semangat suatu ketika dulu, saya ingin masyarakat rasa apa yang saya rasa. Saya ingin mereka rasa betapa besarnya tanggungjawab kita kepada umat. Namun semangat itu semakin pudar kalau tiada orang yang mengingati saya yang lemah dan tersangat rapuh. Ya. Tidak dinafikan, life seorang student sangat sibuk lebih2 budak dentist n medik. Dan itu sebenarnya alasan sahaja. Orang yang memberi banyak alasan adalah orang yang ingin melarikan diri dari keadaan. ~kalau hidup dengan alasan sangat annoying!~

Teingat saya tentang kisah Hasan Al Banna, beliau ada 8 kelompok usrah every week. Dan kelapan-lapan usrah every week berjalan. Dan beliau sangat komitmen. Dan saya yang ALLAH masih beri saya peluang dengan memberi amanah 2 kelompok usrah untuk saya handle. Namun.... saya gagal menunaikan amanah saya. Kejap timbul kejap tenggelam. ~macam kapal selam hahaha~

"ALLAH tidak membebani seseorang kecuali dengan kesanggupannya...." 2: 186 ~ni ayat yang sangat femes.

Sebenarnya kita sanggup. Lebih dari mampu. Cuma pegang ayat ni, saya masih ada kudrat untuk melaksanakan dakwah ini sampai ke titisan darah. Once ALLAH da bagi amanah sebagai murobbi, jalankan amanah dengan baik. Contoh, seorang atlhlete akan berlari sampai mana yang dia mampu. Dan sorang tu, berlari sampai penat, sorang lagi berhenti berlari sampai dahaga dan seorang lagi belari sampai pengsan. Dan 2 orang sahabat pun pelik. "eh ko kenapa lari sampai ko pengsan, kan da menyusahkan diri ko". Dan dia pun menjawab, "la tadi kan suruh lari sampai mana yang mampu. Itu sahaja kemampuan yang aku ada".

Buat sampai mana kita ada kudrat. Buat sampai bila kita rasa diri kita ni sudah buat yang terbaik dengan kemampuan yang kita ada. Dan setiap orang bila dah berada dalam jalan dakwah pasti ALLAH akan uji dengan mehnah. SUNNATULLAH!

"KAMI pasti menguji kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa, dan buahan-buahan................" 2 :155

Dan once ALLAh da bagi ujian, anggaplah itu sebagai bahan pentarbiyahan dan hidayah untuk hambanya. Dan setkan dalam mind bahawa jalan dakwah ini sangat manis sebab ALLAH sudah membeli dari orang mukmin dari segi harta baik diri dengan harga tidak ternilai yaitu SYUGA tadabur 9 :111.

Tidak perlu risau even kita diuji baik dari sakitnya hati dengan mad'u kita, pening kepala dengan bagaimana nak handle mad'u kita, terpaksa bekorban uang tuk jalan ini. Tapi semua itu berbaloi kerna ALLAH sudah pun menyediakan syurga yang mengalir sungai-sungai dan mereka itu kekal didalamnya (tadabbur 9: 89). So ingat balik janji2 ALLAH insyaALLAH ikhlaskan hati, istiqamah kan diri. Moga kita tergolong dalam golongan yang diredhai ALLAH.


"ALLAH redha kepada mereka dan mereka pun redha dengan ALLAH.." 9:100 ( serius surah at-taubah ni banyak menginspirasi orang yang nak berdakwah sampai mati tapi hangat2 tahi ayam macam saya.)

dan ingatlah ALLAH mencampakkan kita dalam jalan ini dengan izinNYA. Sebab, DIA tahu kita mampu. Mampu sangatlah. So kita buat dengan hati yang ikhlas even saya pun pernah mengeluh itu ini. Tapi ALLAH tu maha mencintai hambaNYA, dia tidak biarkan saya keseorangan. Saya tidak ingat surah mana maksud dia macam ni "tiada siapa yang membiarkan hambanya bersendirian melainkan ALLAH".

Tambahan surah 29: 2 "apakah mereka mengira mereka akan dibiarkan sahaj setelah mengatakan kami beriman padahal mereka tidak diuji lagi".

Surah yang mengaitkan kenapa ALLAH campakkan kita dalam keadaan yang susah dan pernah hati terdetik "Ya ALLAH andai kau sayangkan aku, janganlah kau uji aku dengan ujian yang berat ini. Tadabur balik ayat 77:30 "kamu tidak mampu menempuh jalan itu dengan izin ALLAH. dan sungguh ALLAH itu lebih mengetahu dan bijaksana". So dari ayat itu, saya dapat simpulkan, ALLAH tahu kemampuan kita dan DIA sangat lah yakin kita dapat laluinya. Tapi terpulang kat kita nak harungi dengan keluhan atau ikhlas. So jawapan kat kita. Sebab setiap yang ditentukan untuk kita adalah yang terbaik yang ALLAH bagi untuk hambanya

Dan ingat, sesibuk mana kita sebagai student (lebih2 budak clinical), banyak tanggunjawab pada persatuan, sibuk dengan adik-adik tapi jangan lupa tuk review balik mutabaah harian kita. Baca quran, tahajud dan bla..bla.. Itu semua sebenanrya kekuatan kita. Bila hubungan ALLAH tak betul maka hubungan yang berkaitan dengan dakwah pun terganggu.



"kami tidak menurunkan ALQURAN kepadamu agar engkau menjadi susah" 20:2

p/s : Apa sebab tah asik bukak laman web air asia. BUANG tabiat.
p/s 2 : hepi belated besday our KS ukhti FAEZAH
p/s 3 : after solat jangan lupa doa tuk saudara kita di syria. Peduli sama UMMAT!
p/s 4 : saya mudah sensitip bila orang tegur kerja saya. Tapi benda ini la sebenarnya banyak muhasabahkan diri saya..:)
p/s 5 : tahniah akak2 yg da convo. kak dayah, kak intan, kak na, kak nina, kak hajar dll.. Bila da janji nk g orangnya convo, xkire panas ke ramai org tetap nak jumpe gak . haha.tenx kakak kerna memenuhi camera nda dgn gambar saya..


wif kak na..my beloved sis..mana ada kak na situ ada saya. even sape xkenal kak na..dorang akan ckp kak na nabilah..



besday faezah


sungguh jalan dakwah itu sangat susah, panjang dan lama

Sunday, February 12, 2012

Kauthar

Tengah-tengah malam. Saya sempat usha2 album dalam enset saya. Tiba-tiba saya rindu wajah mereka.


kauthar

hantar ukhti dayah pulang malaysia




after daurah


after usrah


note 1 : cepat2 la kalian pulang medan

Ikhlas

Salam sahabat. Maaf hampir 6 bulan saya tidak menulis di Teratak ini. Dan baru saya sedar saya mempunyai sebuah blog. T-T

Alhamdulillah. Allah masih memberi peluang kepada saya untuk menggunakan masa sebaiknya dalam kerja dakwah dan study. InsyaALLAH saya akan masuk klinikal pada bulan 3 dan doakan saya agar lepas ujian thesis. Moga ALLAH redha dengan usaha saya.

Ikhlas.

Suka saya bercakap pasal ikhlas. Bila dalam usrah, saya selalu tekankan bab ikhlas pada adik-adik "pasput". Sebab apa-apa yang dilakukan harus beserta dengan niat. Even makan pun kene niat. Sampaikan Umar abdul Aziz, mahu berjalan selangkah pun beliau berniat. Betapa pentingnya niat dalam melakukan sesuatu. Kenapa? Sebab setiap perbuatan adalah ibadah, tidak pantas kalau dilakukan kecuali atas dasar mencari keredhaan ALLAH. Datz why apa-apa yang dilakukan harus lilhitaala. Setiap perkara yang dilakukan tanpa niat mendekat diri dengan ALLAH maka perbuatannya sia-sia.

"Sesungguhnya ALLAH tidak menerima amal kecuali yang ikhlas dan dengannya ia mencari keridhaanNYA" ~HR AN-Nasa'i~

Tadabur surah al kahfi: 110

Say: "I am but a man like yourselves, (but) the inspiration has come to me, that your Allah is one Allah. whoever expects to meet his Lord, let him work righteousness, and, in the worship of his Lord, admit no one as partner.

"in the worship of his Lord, admit no one as partner" - maksud ayat ini jangan sesiapa pun meyekutukan seorang pun dalam beribadah kepada Rabbnya. Ikhlas. Word yang senang nak explain. Harus kita ketahui yang kita mempunyai target "kenapa kita hidup di bumi". Simple answer. "Pengabdian pada ALLAH". Refer balik surah al baqarah : 143 pasal shahadatul haq.

Keikhlasan merupakan rahsia di sisi ALLAH. Ikhlas adalah rahsia antara ALLAH dan hambanya. Ia tidak diketahui malaikat sehingga ia tidak kuasa menulisnya. Tidak pula diketahui setan, sehingga ia tidak kuasa merusaknya.

Ya. Saya akui ikhlas itu sangat berat. Even saya, ketika memulakan suatu perkara lilhitaala, tapi bila diuji saya cepat mengeluh. Mudah bicara tapi berat melakukan. Datz why, ikhlas itu bukan dari kita sebenarnya tapi dari ALLAH. Maka mintaklah dari ALLAH agar ikhlaskan hati kita. Sungguh ALLAH itu maha membolak balik hati hambaNYA.

Sahl bin sa'd pernah ditanya "apakah yang paling sulit bagi jiwa"? Beliau menjawab "ikhlas". "Kenapa sulit"? "kerna ketika ikhlas jiwa tidak memiliki bagian sedikit pun".

Saya teringat seseorang pernah berkata, suatu yang mulia disunia adalah ikhlas,paling mulia adalah paling sudah. :)

Perbaiki niat awal keikhlasan

"sesungguhnya semua amal itu dengan niat. Dan sesungguhnya bagi setiap orang itu apa yang ia niatkan "

Bagaimana menjadi orang yang ikhlas? Dengan mencari niat. Bagaimna mencarinya? Simple. Mulailah dengan hal-hal yang kecil. Niatlah dulu jika ingin belajar. Latih setiap masa. Displin kan diri setiap perkara harus dibuat niat. Takpun tulis dalam kertas dan tampal didinding. Moga ALLAH redha dengan usaha kita. Dan setiasa doa agar ALLAH permudahkan jalan kita untuk mendapat sebuah keikhlasan.

"Wahai Rabbku, berikanlah aku niat yang baik, wahai tuhanlu perbaguskanlah niatku, wahai rabbku berilah aku niat ikhlas"

Jadikanlah niat itu satu kebiasaan. Niat mengubah adat kebiasaan menjadi satu ibadah.

"katakanlah sesungguhnya solatku ibadahku hidupku dan matiku adalah hanya untuk ALLAH...." al an'am : 162

Setiap perkara yang ditinggalkan kerna takut kepada ALLAH maka diberi satu kebaikan. Jika berniat melakukan suatu perkara maka dituliskan satu kebaikan. Jika melakukannya ditulis 10 kali kebaikan sehingga 700 kali lipat ~al bukhari~

Moga ALLAH redha dengan kita

Note 1: Alhamdulillah ketika ALLAH uji saya dengan penyakit hati, saya banyak muhasabah. Walau berat melaluinya, namu saya yakin hikamahnya lagi besar apa yang saya imagine kan
Note 2 : ya saya terlalu obses dengan ukhwah.
Note 3 : Doakan saya agar istiqamah dalam melakukan thesis.


Berharap saya seperti diatas.