Monday, March 12, 2012

Manusia

Manusia itu sangat pelik. Memang tidak dinafikan. Dalam al quran ada mention pasal kerenah manusia. Baik dari sudut positif o negatif. Fitrahnya manusia berpotensi lebih ke arah positif namun daya tarik ke arah negatif lebih kuat dari positif. Logik.

Psikologi. Ya. Sangat memainkan peran yang penting dalam membentuk pribadi manusia. Pribadi manusia sangat kompleks. Until now sukar untuk digali secara dalam. Interior. Itulah bagian manusia yang sukar digali tapi dengan izin ALLAH sangat mudah. Siapa diri kita? Kadang kita bertanya pada diri. Apakah kita tidak yakin kita diciptakan sebagai khalifah. Dan saya pun pernah membisikan dalam diri saya. Apakah aku ini manusia? Kenapa aku dijadikan sebagai manusia. Ok. Kita tadabur kembali surah al baqarah 1-20. Ayat ini menerangkan Manusia mempunyai struktur model yang sangat menarik dan indah dari model ciptaanNYA yang lain. Subhanallah.! Dan ayat ini menceritakan tentang manusia dari segi aspek akidah yaitu orang yg beriman, orang kafir dan orang munafik. Sifat dari 3 jenis ini sangat different. Cuba bandingkan. Tidak hairan manusia itu sangat kompleks. Allah sudah menjelaskan. Dan kita tidak sedar? Salah siapa.

"dan sesungguhnya KAMI telah menjelaskan berulang2 kepada manusia dalam al quran dengan bermacam-macam perumpamaan. Tetapi manusia adalah yang paling banyak membantah.." al kahfi : 54

Diam saat berkata dengan orang jahil. Kerana kita akan dikalahkan dengan kejahilannya. Ya sangat pelik. Sudah bodoh masih berkata-kata. Fuhhhhh

"Dan, bahwa (yang kami perintahkan ini) adalah jalan-Ku yang lurus, maka ikutilah Dia, dan janganlah kamu mengikuti jalan-jalan (yang lain), karena jalan-jalan itu mencerai-beraikan kamu dari jalannya. Yang demikian itu diperintahkan Allah agar kamu bertakwa. al-An’am [6]: 153

Keperibadian. Secara jujur. Manusia senang dikenali melaui wajahnya. Dan secara teori manusia dibagikan kepada 2 jenis. Samawi dan basyariyyah. Based on blog yang dibaca. (sangat menarik tentang manusia. Subhanallah!). Secara kesimpulan dari teori ni. Manusia mempunyai potensi - dan +. Dan yang memberi pengaruh terhadap aspek tersebut adalah dari unsur lingkungan. Parents, sekolah, kawan dan jemaah.

"wahai manusia kami telah menciptakan kamu dari seorang lelaki dan seorg perempuan, kemudian kami jadikan kamu berbangsa2 dan bersuku2 agar kamu saling mengenal. Sungguh yang paling mulia disisi ALLAH adalah orang yang bertakwa. Sungguh ALLAH maha mengetahui , mahateliti " 49: 13

Fitrah manusia hidup dalam kelompok masyarakat. Dan tidak hairanlah pengaruh terhadap peribadi manusia itu juga dari manusia itu sendiri. Manusia itu diturunkan untuk mendidik manusia yang lain. Kisah tentang luqman mengajar anaknya.

"Perhatikanlah ketika berkata luqman kepada anaknya sedang ia member pelajaran kepadanya, katanya: hai anakku, janganlah engkau menyekutukan allah. Sesungguhnya menyekutukan allah itu keaniayaan yang besar."(QS.Luqman:13)

Manusia itu mempunyai Ego. Namun yang meruntuhkan keegoaanya adalah dari dalam jiwanya. Iman. Itu yang bisa meruntuhkan. Saat ego dibina. Mereka tidak mampu menerima bahwa mereka diturun untuk DIDIDIK dan MENDIDIK. Imanlah yang membezakan jenis manusia.

" Bacalah dengan nama tuhanmu yang menciptakan, yang menciptakan manusia dari segumpal dara, bacalah dan tuhanmu yang amat mulia. Yang mengajar manusia dengan pena. Yang mengajarkan kepada manusia apa-apa yang tidak di ketahuinya."(QS,Al-Alaq:1-5)

Tanggungjawab manusia.

'' Pada hari itu, lidah, tangan dan kaki mereka sendiri akan menjadi saksi atas perbuatan-perbuatan yang telah mereka lakukan. Pada hari itu Allah akan member balasan kepada mereka denga balasan yang setimpal dan tahulah mereka bahwa Allah itulah yang benar dan ia telah cukup memberikan keterangan."(QS,an-nuur:24-25 )


Al-quran bannyak menjelaskan hakekeat kejadian manusia. Namun kenapa mereka ignorekan. Dan ALLAH pun mejelaskan sifat manusia melalui ayat al quran surah al kahfi :54. Sungguh mereka suka membantah.

Tidak hairan kita melihat, sekarang manusia sangat pelik dari alien pluto. Ha3. Dan sebenanrya itulah tugas kita, Bukan sekadar sebagai khalifah, namun mendidik dan memahamkan jiwa mereka yang "kurang" faham. Memang sukar. Siapa kata jalan dakwah itu senang? Dan ALLAH lah menjadi penolong kita.

Jangan menjadi daie yang suka merajuk, melenting dan sempit pikiran. Kerna itulah menjadi fitnah bagi ISLAM. Maafkan mereka yang kurang faham andai mereka menfitnah kita kerna sifat mereka memg ALLAH sudah explenkan secara terang2 dalam al quran. Apakah kita masih mahu down disebabkan kepelikan manusia. Sungguh ALLAH itu maha mengetahui.


:)

MEMORI

pagi2 yang bahgia..bukak balik album. Dan saya masih ingat ketika saya bawa adik-adik hikmah jalan-jalan. Serabut tapi bahgia. Saya jenis yang malas nak pergi jalan naek bas. Low standard. Tapi demi adik-adik ketepikan ego. Melihat mereka excited saya jadi Happy. Sangat rindu des momment! Next year kalau i balik raya i sewa bas tuk u ol ok?










p/s : adik2 kata saya sgt garang. Yup. If xgarang memang mak xsuruh bawa dorg.
p/s 2 : Semoga urusan minggu ni berjalan dgn lancar..:) Bismillah.

Friday, March 9, 2012

dan AKU



aku masih merangkak
menuju cintaNYA
menuju jalan dakwahNYA
dan aku masih keliru
dimanakah destinasiku kelak
tuhan
bantu aku, tolong aku, teman aku
saat aku duka
saat aku kecewa
kerna dek manusia ini
wahai tuhan
rintihan aku hanya untukMU
setiap langkahku kernaMU
maka tuhan
perbaharui niatku,ikhlaskan niat aku
bila saat manusia mengecewakan aku
dan aku mahu berdiri gagah
berlari kencang
tiada istilah merangkak dalam hidupku
optimis!
Ya..itu citaku. Itu targetku
jihad dalam jalan dakwahMU
moga itu bukan anganku
dan moga itu menjadi kenyataan
dan ketahuilah saat hati aku dirobek-robek
ada sinar yang memperbaiki hatiku
wahai tuhan manusia
aku sangat mencintai ISLAM kernaMU
matikanlah aku dalam jalan dakwahMU
moga semngat ISLAM dalam diri
tidak dibawa angin kejahatan
moga semngat ini bersemadi dengan nur dalam jiwaku


-qamarunnajmi-
-medan,sumatera utara-


p/s 1 : mood tengah spoil..tetibe ja..bonda ayahanda terima kasih memberi semangat..sayang semua..:)
p/s 2 : hari ini mencutikan diri. Dan saya cuba memahami orang disekitar saya. Moga ALLAH bagi kekuatan dalam diri saya. Ya ALLAH jauhikanlah aku dari sifat bersangka buruk,hasad dengki, iri hati. Sayang saudara lebih dari diri sendiri.
p/s 3 : doing ERP. Stop. Akhirnya..hahaha

Wednesday, March 7, 2012

Stop!

Hati berbunga rasa tak sabar nak balik. Tapi bila fikir balik sempat ke? My research rasa ambil 2 minggu. And then submit analisa data. After this buat kesimpulan. Perbaikan. And sidang. Dan clinical pula bukak bulan 4. Sekarang siklus ada 12 orang, 4 orang diperlukan untuk cukup 16 orang. Pesan kat dorang tunggu saya kalau apa2 terjadi sebab memang saya nak masuk siklus tu. Memang tersangat. Allah permudahkanlah hambaMu ini. So after sidang, perbaikan n terus keja. Dan bila masa saya nak balik rumah.????

2 hari lepas sempat sms mak yang saya memang nak balik sesangat. Sampai jam 2 pagi air mata stil mengalir. Senget . Itu pun jadi munasabab. Nak balik sangat. Xtahu kenapa terasa nak balik sesangat. Dan semalam menjadi penentunya.

Meeting stat setelah saya mamai bangun dari tidur. Gara-gara kecewa sebab balik la ni. Hahaha. Sempat mimpi pasal mak abah lagi. After meeting saya dapat satu input yang sangat besar dalam hidup saya.

surah albaqarah ayat 155 : "dan kami pasti akan menguji kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa....."

Bila cakap pasal murabbi. Jiwa saya bergetar. Layak atau tak belakang cerita. Muhasabah after meeting n tengok bulan. Dan saya sedar.."ALLAH pilih kau, ALLAH simpan kau dekat jalan ni..enak2 aja kau mau lari..kau pikir jalan ini untuk orag yang bersenang?". Bukan mudah ALLAH nak simpan kita kat jalan ini. Aku seorang hamba yang kosong tapi stil ALLAH pilih saya, ALLAH bagi peluang untuk pegang ramai mutarabbi.

tadabbur surah attaubah 24. "jika keluargamu yang kamu khuatirkan dan lebih cintai dari ALLAH dan jihadnya maka tunggulah keputusan dari ALLAH" ~ayat diolah sendiri~.. Jangan sampai ALLAH tarik balik hidayahNYA..fullstop.

Maka dengan ini saya berhenti untuk memikirnya. :) bye!

Sunday, March 4, 2012

Saranghae trip


Alhamdulillah. Syukur ke hadrat ilahi. Akhirnya "Saranghae trip" berjalan dengan lancar dan sangat mencapai tujuan.

Kenapa pilih nama daurah "Saranghae Trip" ? Ada banyak maksud tersirat. Saranghae bermaksud cinta dan sayang. Bukan gara2 demam Running man . Sebab once orang dengar perkataan saranghae mesti teruja . Tapi kenapa pilih saranghae? Sebab kali ini kami fokuskan bab ukhwah dan masalah umat. Cinta semua orang hadapi dan benda ini lah menyebabkan masalah umat menjadi lebih krisis. Dan tema "alangkah lucunya kita ini" menjadi tumpuan kami. :) Dan buat julung kali daurah ini adalah lain dari yang lain. Datz why KS production pilih tempat menarik dan selesa. Sibolangit.

Hari ni gambar sahaja. Akan diexplen apa materi disampaikan tyme daurah. Capek T-T


orang kuat KS..:)


sis jakarta wif si tini


wif aina



aina lagi..wif fqa

makanan dan kami xdpt dipisahkan..


sibolangit.

Dan ini adalah impression orang terhadap saya (game taaruf) . p/s kaki lebar tu mksud berkaliber ok..izni yg tulis..:)


p/s : terima kasih xterhingga pada semua KS production sebb menjayakan daurah ini..Anda yang terbaik dalam hidup saya..:)
p/s 2: Alhamdulillah selesai amanah saya untuk minggu ini. Moga next week urusan saya dipermudahkan.. Biiznillah
p/s 3 : Doakan saya agar skripsi tamat cepat. :)
p/s 4 : Rajinkan saya update blog semenjak 2 menjak ni..