Friday, November 30, 2012

Facebook

Tips macam mana xnak lalai dalam fb.
1. Saya jarang menglike dan komen status orang kerna akan timbul banyak notification dalam fb. Dan itu sangat menarik perhatian untuk saya lebih lama di FB
2. Ya. Saya memang tiap hari akan update status. Namun selepas update, saya akan unfollow status untuk mengurangkan notification.  Serius bende ni menganggu dan menyebabkan saya lebih lama didunia maya
3. Saya kurang stalker orang kecuali adik2 dan anak2 usrah saya. Sebab dari situ saya tahu mood mereka. Senang nak handle. Pokoknya jangan stalker orang. Akan menjadi lebih ingin tahu dan itu menyebabkan kita lebih lama di fb
4. Jangan bukak chat. Once da bukak chat. Confirm akan lebih lama disitu
5. Banyakkan like group tarbiyah atau subscribe ulama. Kalau bukak fb, news feed yang keluar banyak berunsur bahan tarbiyah. Dan saya akan hide status mereka yang suka bercerita melalut.
6. Luangkan masa share benda2 yang menajam fikiran. Dan saya suka status angelpakaigucci dan hilal. Mereka punya status kebanyakan saya olah dan dijadikan status saya.
7. Coba ambil peluang medium yang tersedia mcm fb untuk mengeratkan silaturrahim. Saya suka melayan adik2 saya bertanya. Dan elakkan memesongkan topik yang sedia ada.


Benda ni saya dah praktikkan. Alhamdulillah even saya bukan lah orang hebat tarbiyah tapi saya try untuk menghidupkan kondisi yang penuh tarbiyah. FB pun perlu tarbiyah dari kita bukan? Dan bila once saya melayan benda yang xmunasabah atau melalaikan, mutabaah amal makin lama merosot. Masa pun habis begitu. Rugi bukan?

Semoga Allah pelihara kita dari melakukan benda yang sia-sia.

Wednesday, November 14, 2012

Abah

Setiap orang mempunyai Hero
dan hero saya bukan calang2 orang
abah.
Itulah hero saya

orang cakap bila kita dekat dengan family kita
kita susah nak jatuh hati dengan orang lain bukan'
ya saya akui kebenarannya

penyabar, peramah, mudah tersenyum
itula abah saya
dalam arti kata yang lain
tidak sukar untuk mendekati insan ini
sekali dekat susah nak jauh
sebab abah sangat suka berukhwah dengan orang

satu yang saya respect
abah xpernah tinggal solat rawatibnya
sejak umur saya 6 tahun
even sibuk mana.
abah akan solat paling kejap 20 minit
sebab itu kalau waktu kecik2
kalau abah cakap abah nak solat dulu sebelum gerak
kami akan mengeluh
sebab akan amik masa yang lama
mungkin itulah yang mendidik jiwa abah yang sangat penyabar
sepanjang saya berkenal dengan orang
tiada yang dapat menandingi sabar abah
itu diakui oleh atuk dan nenek
sampaikan menantu kesayangan nenek adalah abah

abah
hero saya
bila saya marah dan emosi
saya kan telefon abah
dan cepat2 abah akan bercerita
untuk mendidik saya arti sabar
halus bukan cara abah
walau abah bukan pendidikan tinggi macam abah orang lain
tapi akhlak abah sangat tinggi
abah bukan berpangkat tinggi
tapi abah xkan membiarkan keluarganya rasa kekurangan
abah tiada harta macam abah kebanyakan orang
tapi harta abah adalah kami (ayat yang abah sering ucap)
abah mendidik kami arti susah

seorang abah yang tiada harta, pangkat, pendidikan
dapat melahirkan anak seorang engineer, 2 orang dokter, dan 2 orang accountant
dan semua anak2 nya mengikut tarbiyah
mungkin doa abah dan mak

ya saya sayang abah saya
sangat sayang family saya
jiwa dan hati masih cintakan mereka lebih dari segala2 nya kerna Allah
kerna mereka nadi saya yang Allah ciptakan

dan satu lagi
kami sangat rapat.
kalau ada event family
abah akan mintak saya balik
xkesah event kecil atau besar
itulah keakraban sebenar kami
terasa bila salah seorang dr famili Al-IM4N tiada

ps: Al-IM4N stand for al-abdul karim I-ibah M- muhammad 4N- nabihah,nurhidayah,nashihah,nabilah







Thursday, November 8, 2012

akhwatku

akhwatku sangat osem..
sesangat!
kalau xbertentang mata
rasa jantung berhenti seketika
kalau xberbicara
rasa xlengkap hidup

kerna jalan yang aku pilih
atas kehendak Allah
aku jatuh cinta
bukan sebarang cinta
cinta disalut dengan iman
diselubungi rasa ukhwah
aku gila meroyan
kerna cinta DAKWAH ini 

jumpa di syurga ya!






Wednesday, November 7, 2012

niqab

saya mimpi.
saya memakai niqab.
memegang tangan ukhti
berjalan ditaman syurga

serius saya xbohong
bangun tidur.
satu ketenangan dalam hati saya
saya segera sms ukhti tersebut

bukan mudah sebenarnya pemakaian niqab ni
fitnah lebih besar boleh terjadi
maka saya kene betulkan mutabaah amal saya
istiqamah kan solat tahajud saya
dan penting saya kene gabankan masa saya untuk dakwah.
baru saya akn nekadkan hati saya untuk itu.

p/s : saya xpercaya mimpi itu sebenarnya. tapi bangun tidur ketenangan tu ada.  mungkin Allah nak bg syarat ko kene tengok balik mutabaah amal. yang penting. tyme pegang tangan dengan ukhti rasa sgt seronok. ya. satu perasaan yg saya xboleh gambarkan. sebb tu saya obses dgn ukhti saya. hahaha.

oh coass


Salam november. Sudah lama saya tidak menaip. Terlalu fokus pada facebook dan benda-benda yang harus diutamakan meyebabkan saya tiada mood nak jengah blog.

Genap 3 bulan saya menjalani co-ass (clinical). Penat usah dibicarakan. Allah sahaja yang mengetahui. Sampai kan kalau boleh saya nak ahad kerja. Ya saya sangat gelisah waktu ahad. Cepat-cepat la ahad berlalu. Sebab dalam kepala asyik memikirkan minreq (untuk lepas departemen). Ok now saya di departemen operative dentistry. Kerja tambal gigi. Before saya di OD saya di OM. Allah sahaja yang tahu dalam masa sebulan saya di OM boleh dikatakan saban hari saya menangis. Atas motor saya nangis sebab pasien. Banyak benda yang berlaku masa tu. Saya xnak hal co-ass effect kat rumah, effect kat usrah. Sebab itu sangat mempengaruh adik-adik, lingkungan, sahabat-sahabat. Ya. Mereka sangat caring once saya down. Sebab tu kalau boleh down tu biar Allah sahaja yang melihat. Dia yang bagi masalah kat kita dan seharusnya kita yang mintak kat Dia bagaimana nak solusikan masalah. Alhamdulillah. Sepanjang saya ditarbiyah dengan 3 aspek masalah yang utama, Allah ada je bagi saya jawapan melalui perantaraan. Tak pernah dipinggirkan saya. Dan sesangat alhamdulillah. Waktu saya tengah melalui proses tarbiyah tu, someone yang saya sangat sayang , menghulur tangan untuk saya gapai agar tidak tergelincir. So sweet kakak2 saya. Terima kasih kak ima,kak dayah dan kak bell. Sungguh ntunna sangat special buat saya. Insan inilah tyme ada kat medan, di bahu merekalah terdapat titisan air mata saya. Hahaha. Sangat memalukan bila pikirkan. Sumpah! Dan mereka hadir tanpa saya pinta. Terima kasih ya Allah. Setiap masalah sebenarnya ada jawapannya. Cuma biasa saat kita futur, emosi sangat memainkan peranan. Itu saya tidk nafikan.
Mak dan abah. Sangat supportive. Mereka kekuatan saya dan merekalah murabbi saya. Once saya tak dengar apa2 nasihat dari mereka saya akan hilang keberkatan dalam seminggu. Benar. Benda ni memang Allah uji. Ya. Saya sangat rapat dengan family saya. Sebab itu akan sumthing wrong dengan diri saya kalau hubungan family saya tetiba regang. Setakat ni alhamdulillah Allah bagi nikmat pada saya merasai kasih sayang keluarga. 

Bersangka baik

Ya saya mudah bersangka baik dengan orang. Bak kata murabbi saya. Boleh nak bersangka baik tapi jangan terlalu memberi sangka baik kat orang sampai kan once dia buat perangai kita akan fed up dan benda inilah akan memberi kebencian kita pada orang. Ya sepanjang 3 bulan saya coass. Saya belajar banyak benda. Emosi, ukhwah, sahabat, tarbiyah, masa. Semua itu sangat mengajar saya. Sungguh Allah maha terbaik dan akan memberi terbaik pada hambaNYA. Bukan senang ya saya nak adapt dengan lingkungan yang  majority laki2.  Bukan mudah. Tapi sangat membahgiakan saya berada di siklus itu. Allah meletakkan saya di siklus yang memang terbaik pada pandanganNYA. Ya benar.  Sampai kan kata-kata komting kat saya sebab dia tahu saya begini “nabilah, gak perlu risau berada dengan kami, tenang kok”. J
Saya sudah maafkan semua orang yang pernah mengguriskan hati saya dan mematahkan hati saya. Saya tidak pernah memintak Allah membalas benda yang sama, tapi saya sering berdoa agar hubungan antara saya dengan kalian baik. Ya saya tidak pernah simpan dalam hati. Jujur. Saya sukakan ukhwah, saya sangat suka bersahabat. Dan saya akan cuba buat yang terbaik untuk orang berada di sekeliling saya. Alhamdulillah. Setakat ni Allah masih pelihara saya. Teringat momment saya benar2 mengamuk dan emosi pagi2 dengan kawan siklus saya sebab masalah yang remeh diberatkan. Semua terdiam. Dan saya terus meminggirkan diri. Namun tak lama sebab last2 dorang akan mintak tolong saya apa2 hal so stat la adegan pujuk memujuk. Haha. Lucu! Serius. 

Dakwah dan usrah

Ya saya akui. Saya sangat lost benda ni. Kadang2 saya berada dalam jalan dakwah sebab adik2 usrah saya. Banyak benda yang berlaku. Bayangkan ahad sahaja masa yang ada. Itupun banyak program. Dengan kerja melambak2. Last2 saya buat tyme kat coass. Tak pernah buat kat rumah. Serabut dengan memikirkan masalah rumah dan sebagainya. (ikhlas xmuncul lagi tyme tu). Ok tutup.

p/s : saja untuk bercerita. Dan ini jawapan kenapa saya sering jatuh sakit.