Saturday, November 21, 2009

hari ini

.....................................................

hari ini : aku menangis. Tapi kerana apa? Kerana aku sedar aku banyak melakukan kesilapan. Aku malu memikirnya. Bunga di bilik ku hampir layu. Menunjukkan aku pura2 membizikan diri dan tidak peduli sama temanku. Aku tewas dalam menjaga mu. Itulah diri aku yang sebenarnya. Aku berusha perbaikinya. Maafkanlah aku wahai bunga

hari ini : Akhirnya aku berjaya menemui suatu titik "kefokusan" yaitu titik fokus hidup ku. berjaya mengetahui apa yang aku mahu dalam hidup. Untuk apa. Mengapa aku berpijak di bumi medan. Untuk apa semua itu. Akhirnya aku menemui jawapan. Aku tak mahu tewas lagi. Cukuplah aku berpura-pura mengetahuinya walau hakikatnya aku enggan mahu ambil peduli .Dan kali ini biarkanlah aku menang dalam pertarungan ini.

hari ini : zulhijjah sudah menjelma. Aku menghitung amal ibadah ku.melihat graf amalanku. Aku akui aku tewas lagi. aku tertanya-tanya. Mengapa aku begitu senang ditewaskan sama graf itu. benarkah "yang lemah akan kalah", "yang hebat terus menang". Adakah hebat yang menghiasi mata kita hebat juga dipandangan ALLAH? sudah tentu tidak. hebat belum tentu hebat dimata ALLAH. Aku hanya hamba yang lemah dan hina. hidup ini satu perjuangan. Aku tetap mahu bersaing untuk merebut cintaNYA . Graf yukk naik erkk..

hari ini : setakat mana kukuhnya iman aku pada ALLAH? aku menilainya kembali. Pagi tadi aku berjalan dan melintas seorang kanak-kanak yang ligat menyanyi bagi meraih simpati untuk mendapatkan sesuap makanan. Sedangkan aku barusan sahaja menghabiskan sekeping roti. itu pun terasa lapar.Terasa diri ini tidak bersyukur. "nikmat mana kah lagi yang aku mahu menafikan". Syukurlah nikmat yang diberikan. Namun ku maseh menghitung hari "kapan mahu elaun masuk". hu2~~

hari ini : dalam sejarah, praktikal IMT membuatkan ku menangis. Kerna ku sedar keikhlasan aku menuntut ilmu maseh kelihatan samar-samar. YA ALLAH bantulah hambaMU ini. Ikhlaskan lah hati ini ketika mengharungi liku-liku dalam perjuangan menuntut ilmu ALLAH.
baru ku sedar mampukah aku menggalas tanggungjawab ku sebagai pelajar FKG (dentistry) dan ku binggung memikir future as a dentist. YA ALLAH tolonglah hambaMU ini dalam membereskan kerja praktikalnya dengan mudah..ameen

hari ini : aku bertekad mahu buat "EPO" untuk pulang ke malaysia. risiko yang ku ambil akan ku tanggung sendiri kerna ku tahu ALLAH tidak pernah lepas pandanganNYA terhadap hambaNYA walau sesaat.


khas untuk sahabatku..

by : dehearty

Di hati bersama mengembara
Tiba masanya tika saatnya kuterasa
Meredah lautan kasih sinar iman yang subur
Redup menyinar hati sanubariku

Kutabahkan hatiku dibuang berkelana
Gerimis hati terpaku sukma
Semoga hidayahNya kan terus menyinar
Penuhi alam kegelapan

Berikan kekuatan dalam mencari sinar
Di jalan ini kuhadapi duka dan sedu sepi
Bersama teman-teman harungi perjuangan
Biarpun kekurangannya ada
Takkan ku gundah

Kita akan bersama
Menempuh segalanya
Bersatu hati mendamaikan jiwa yang keluh resah
Janji patri bersama ikatan teguh setia
Berjaya menuju gerbang impian kita harapkan

Di hati kita bersama..
Di hati kita melangkah...
Jangan dipisahkan kasih bersaudara
jangan didendamkan ukhuwah yang terbina..



p/s1 : terime kaseh kengkwn fkg sebab support saya. sayang kat korang
p/s 2 : tetibe rindu mak dan abah

2 comments:

Wardatul Shaukah said...

Salam,

now i know at that day, waktu tini pegi bilik nabila, tini tanya "baru bangun tido ke?" sebab nampak mata nabila bengkak. now i know u're just finished from crying. hm, sorry for not being a good friend of yours. maybe disebabkan kita berlainan fakulti dan bilik kita dipisahkan oleh 2 lagi bilik berada di tengah-tengah kita, menyebabkan kita agak jauh walaupun duduk sebumbung. and maybe nabila masih beruntung, sebab ada azi, wani yang sentiasa bersama nabila. but i'm alone. bukan tak mahu bergaul dengan orang tapi you know who i am. and there in FK, i only have taqirah. but still, you are my best friend. if you only said that you need me to support you "sometimes" but i want you to know that i need you to support me not only for "sometimes" instead of "always". yes, i need you more, everything in dakwah, friendship, and sharing everything with ya. huh~ and i want you to know that i only have you as my true friend in this Medan. tsk. and you should know how i feel at that day you told me to move from this house within your FKG friends, who are the most important persons that you wanna bring them out to move together than me. sorry for telling this here. kadang-kadang tini juga tak pandai meluahkan melalui kata-kata. tapi, nabila adalah sahabat baik tini. paling penting, tini mahu selalu bersama nabila terutamanya dalam dakwah. LILLAHI TA'ALA. i need you, nabila.

kalau ada masalah, please tell me. jangan pendam. mungkin tini tak dapat nak selesaikan masalah tu 100%, but i'm heard. always here to hear that. always keep supporting you, always. and you should know that i'm alone too, that's why we should support each other. sorry sangat sebab cakap kat sini. huhu, malu pulak.

feel free to visit my room :D till then, english broken huhu

qamarunnajami said...

to wardatul

amat gembira sebnr nyer tini berkata2 cam 2..sebb nabilah da xtaw nak wat cam ner..bila kater nak pindah umah tini pun cam xder respon..xsuke ke pindah atau memang suke berpisah ngan hamba yang hina ini..??hu2

tapi sebaik kawan yang kita ada xseindah sahabat yang kita ada..sahabt dan kawan amat berlainn..i need sahabt more than fren but now i'm still waiting whos my sahabt..n akhirnya dia muncul dalam blog..i need u more than datz..kawan xkan faham perjalann kita sebagai seorang daie dan sahabat dia faham akan kita walau dia menyelami prasaan itu dari jarak yg agak jauh..itz u..tenz 4 being my sahabat..n kalau boley izinkan hamba yg hina menyelami hati anda...sush gak senanya...hu2

ketahuilah...u re not alone coz i'm be here 4 u..u're onli my sahabat datz i have